Enlarge the picture
Enlarge the picture
Enlarge the picture
Enlarge the picture
Enlarge the picture
Enlarge the picture
Enlarge the picture
SHOPPING CENTRE EMISFERO
BUILDING DETAILS
Year: 2002
Site: Monfalcone (GO)
Client: Private
Building area: sqm 30,000
Service required: architectural planning and interior design, supervision of works

The shopping centre lies on the suburban belt between the main roads connecting Gorizia, Venezia and Trieste, on an area 20 minutes away from an international catchment area with about 250,000 persons.
The structure of the centre consists of a hypermarket with about 6,000 sqm disposed on a double gallery of 50 shops of medium and small size.
Particular attention was devoted to environmental aspects, by means of a survey of traffic, keeping the permeability of the soil and trees planting on unroofed spaces.
The planimetric arrangement was conceived in order to make easy the orientation for customers, aiming to reduce to the minimum the signals usually needed in a quite wide structure like that.
Galleries and malls are planned like town throughout the centre lightened from the top with sunlight, filtered and screened in order to make it comfortable in all seasons and to allow in the daylight hours to have an almost natural light. Lightening and sunlight were measured depending on the climate features of the area, distinguished by hot summers and cold and windy winters. Particular devices were used in order to reduce energy consumption during hot months, reflecting outside the structure a part of the sunrays coming from the top through the glasses of the galleries. Suited shelters on the pedestrian entries protect customers in the days with "bora".
The building materials chosen range from steel, through crystal, aluminum, concrete, vitrified stoneware up to the natural ones familiar for the territory: wood and repen and Carnic grey marble, coming from the near plateau.
Photographer's credits: Matteo Piazza