Enlarge the picture
Enlarge the picture
Enlarge the picture
Enlarge the picture
Enlarge the picture
Enlarge the picture
HOLIDAYS COTTAGE
BUILDING DETAILS
Year: 2008
Site: Isola di Albarella (RO)
Client: Private
Service required: planning and artistic supervision

The double front of the allotment on water brought to split the building in three volumes connected with each other, in order to comply with the lining up around.
The maximum permeability between indoor and outdoor is achieved through wide glass-walls, the continuity of flooring, the heights and the materials of finish.
Each one of the three bodies is in connection with the landscape through a different approach, depending on its orientation, the kind of landscape which it overlooks and its function:
The western body, in connection with the most natural part of the isle, hosts the living quarters on a single floor almost wholly made of glass-walls.
The access central body, with its double height, builds the hinge allowing the articulation and the lining up of the other two bodies.
The eastern body, the most far from the channel, has the most walls and hosts on its two floors the sleeping quarters and the bathrooms.
In this perspective, the house builds the first filter and the head toward the buildings of the whole isle. Considering that the privileged view is the one from water and from the bikeway beyond the channel, the roof has been drawn with a bending shape which integrates gracefully into the landscape recalling not just a kind of building but the shape of the natural sand dunes of Adriatic coast.